Posted on 13-05-2009
Filed Under (Schotland 2010) by patrick

Wat moet je meenemen?
Wat je meeneemt is heel persoonlijke keuze en is erg afhankelijk van je eigen ervaring. Ben je nieuw met lange afstand lopen dan heb ik hier wat tips die kunnen helpen. De overweging wat je meeneemt is een balans tussen veiligheid, comfort en gewicht.

Hoe neem ik alles mee?
De planning is om te kamperen langs de route. Om de spullen hiervoor mee te dragen heb je een rugzak nodig die groot genoeg is om een tent (al dan niet een gedeelte), slaapzak, matje, kookgerei en voldoende kleding te kunnen meenemen. Aanbevolen is een rugzak met een capaciteit van 65 – 75 liter. Kies wel een rugzak die je goed kunt stellen. Het beste is om de lading hoog en dicht bij het lichaam te dragen waarbij het meeste gewicht op de heupen wordt gedragen en niet op de schouders. Daarbij is het aanbevolen om versschillende malen te oefenen met de gewichtsverdeling voordat we er op uit trekken.
Het weer in de West Highlands is erg onvoorspelbaar en het is een must om een rugzak met een waterdichte hoes aan te schaffen. Of in ieder geval je kleding te beschermen in sterke plastic zakken. Verschillende kleuren zakken maken het gemakkelijker om je spullen te vinden diep in je rugzak.
Veel moderne rugzakken hebben een ingebouwde watervoorziening met mondstuk om te drinken zonder de rugzak te hoeven openen. Een alternatief is een losse drinkzak aan te schaffen met mondstuk.

Toilet
Draag alleen het minimale wat nodig is, een stuk zeep in een plastic doosje, tandenborstel en tandpasta, scheergerei, Deo, handdoekjes en een rol WC papier (in plastic tas). Neem ook een goed insecten werend middel mee (midges, muggen). Wanneer je van plan bent te drinken van het water uit de beekjes neem dan tabletten mee die het water kunnen zuiveren.

Eerste hulp
Voor de eerste hulp middelen moeten we een afspraak maken wie wat meeneemt onderweg. Deze eerste hulp kit moet tenminste aspirine of paracetamol, pleisters, verband, spul om blaren te behandelen, pincet, steriel gaas.

Overige spullen

  • Essentieel – En goede kaart en kompas. Neem altijd iets mee om de aandacht te trekken zoals een noodfluit. Daarnaast een fles water met minimaal 1 liter, zaklamp, nood voedsel voorziening (muesli repen, gedroogd fruit etc.), zakmes (of multi tool), afval zakjes.
  • Handig – Gezien we een aantal klimmetjes op de route tegen gaan komen zal het gebruik van wandelstokken je knieën ontlasten. Een zonnebril, verrekijker om eventueel wild te spotten. Ga er vanuit dat het op sommige plekken onmogelijk is om je mobiel te gebruiken vanwege het gebrek aan signaal. Een set van walkie talkies kan handig zijn om onderling contact te behouden.
  • Leuk – GPS tracker en/of laptop om de route te loggen of een GPS ontvanger met route kaart.

Kampeer gerei

  • Tent – Kies een kwalitatief goede tent welke goed regen en het vocht kan weerstaan. Hij moet ook bestand zijn om insecten (Midges).
  • Slaap zak – Een drie seizoenen slaapzak moet voldoende zijn om in september de weersomstandigheden te trotseren.
  • Kook gerei – Een gasbrandertje per 2 of 3 personen moet voldoende zijn om op te kunnen koken. Zorg dat je een extra gas busje meeneemt aangezien die op de route niet echt te koop zijn. Een pannetje per persoon om mee te koken en om uit te eten, een lepel, mes en eventueel een vork om je kook gerei compleet te maken.

Verantwoordelijk

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen voorraad mits je onderling goede afspraken hebt gemaakt. Het is handig om tijdens de hike in samenwerking het gewicht te verdelen. Jij de stokken hij de tent, etc. Water is heilig en wat noodvoorziening qua voedsel is ook een must. Regel dit zelf! Wild kamperen in de Highlands is toegestaan mits je je houd aan een aantal regels.

Namelijk:

OPEN VUUR – Beschadig of haal geen bomen neer. Gebruik een BBQ of houd het vuur klein en onder controle. Wis alle (brand)sporen voordat je vertrekt.
MENSELIJK AFVAL – Doe je behoefte ver van open water, rivieren en stroompjes.
HOUD HET SCHOON – Neem al je afval mee, met name flessen, blikjes en plastic en laat je kampeer plek schoon achter zoals je het had aangetroffen.

Kleding
Een highlander heeft ooit gezegt, “One thing you can say about the weather on the West Coast of Scotland, there’s a lot of it.” Dit geld ook voor de West Highland Way. Zelfs in de zomer kan het erg koud en nat zijn. Maar het kan er ook erg zonnig en heet zijn. Het beste is om je te kleden volgens het “drie lagen systeem”. Dit is een laag die het zweet afvoert van je lichaam, een laag om warm te blijven en de buitenste laag om je te beschermen tegen de wind en regen. Alle lagen moeten ademend zijn om zweet te kunnen afvoeren.

  • De onderlaag / onderkleding – Natuurlijke stoffen zoals wol en katoen absorberen zweet. Dit kan ervoor zorgen dat je snel afkoelt wanneer je stopt met wandelen. Veel outdoor merken produceren synthetische onderkleding en T-shirts die het zweet afvoeren. Deze houden je koel tijdens de warmte en warm wanneer het weer afkoelt.
  • Middelste laag – Hier geld hetzelfde. In september volstaat een lichtgewicht fleece of micro-fleece om je warm te houden en het vocht af te voeren.
  • Buitenste laag – Deze laag moet je beschermen tegen de wind en regen. Een goede kwaliteit waterwerende jas is essentieel, onafhankelijk van de tijd van jaar. De beste keuze is een jas van een materiaal wat kan ademen, zoals Gortex. Deze zijn wel een stuk duurder maar zijn zeker het geld waard.
  • Broek – Er is een grote keuze in broeken gemaakt voor de wandelaar. Deze zijn veelal licht in gewicht en hebben een selectie handige zakken. Kies een materiaal dat licht, winddicht en snel droogt. Een spijkerbroek is niet aan te raden omdat deze door regen erg zwaar wordt en niet snel droogt. Wat langer lopen met een natte broek gaat schuren voornamelijk op de dijen.
  • Ondergoed – 3 stuks ondergoed moet voldoende zijn. En omdat het ondergoed de eerste laag is wat het vocht moet verdrijven geld hier hetzelfde verhaal  zoals de kleding stukken hierboven..
  • Overige kleding – Een warme muts en handschoenen is altijd handig om mee te nemen. ‘Thinsultated’ mutsen en handschoenen zijn erg goed.

Schoeisel en sokken

  • Schoenen – De schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Het grootse gedeelte van de route is ruig en goede berg/wandel schoenen zijn essentieel. Zorg dat ze goed passen en loop ze ruim van te voren in. Nieuwe schoenen kunnen zorgen voor blaren.
  • Sokken – De keuze van sokken is erg persoonlijk. Er zijn veel sokken ontworpen voor de wandelaar en het is dan ook aanbevolen om goede wandelsokken aan te schaffen. Sommige geven de voorkeur een lichte sok (soms zijde) onder de wandelsokken. Deze zijn snel uit te spoelen en drogen snel zodat je wat vaker kan verschonen.
  • Extra schoeisel – Wanneer je even van het pad af bent en je je voeten wilt laten rusten helpen sportschoenen of sandalen hierbij. Dit maakt het comfortabeler maar houd wel rekening dat al deze extra’s weer extra gewicht is.
Post a Comment

You must be logged in to post a comment.